Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

társadalomkritika és gazdaság

Magyar pártrendszer - Jobbik

2010/01/17. - írta: ardywal

 Jobbik

 

 Régóta érlelődik, hogy kéne írni pár posztot a jelenlegi magyar politikai pártokról, némiképp kontextusba helyezve az én sajátos demokrácia, vagy államfelfogásommal. Ez az összes ismertebb pártot végig kell hogy vegye, a Jobbikkal kezdem.

 A Jobbik nem újkeletű szervezet. Elődje Jobboldali Ifjúsági közösség néven alakult, az ELTE-n, bölcsészekből. 2002-ben jött létre a Jobbik Magyarországért Mozgalom, majd ez alakult párttá 2003 októberében. A 2002-es választáson tehát még nem vehettek részt, a 2006os választáson pedig a MIÉP-el közös listán indultak, meglehetősen szerény eredménnyel.

A Jobbik politikai identitása két dimenzióban értelmezhető, az egyik a nemzeti-globalizációs tengely, a másik a gazdaságpolitikai, ami az állam általuk vallott szerepét írná körül. A nemzeti-globalizációs tengely mentén a Jobbiknak határozott állásfoglalása van, amely a "nemzeti" oldal választását jelenti. A gazdsági értékválasztásuk viszont szintén elég egyértelműen állampárti, és kapitalista/tőke ellenes. A két tengely között úgy teremtenek kapcsolatot, hogy a globalizációt a nemzetközi (karvaly vagy zsidó) tőke  behatolásával, dominanciájával azonosítják, és ezzel ideologizálják, hogy az állam szerepvállalását miért kell magas szinten tartani, vagy tovább emelni. 

A Jobbik által megszólított célcsoport a társadalom leszakadó 30%-nyi része, a "roncstársadalom". Ez ugyan anyagi értelemben magába foglalná a cigányságot is, de őket a Jobbik nemzetidegennek tartja, és ezért ellenségként kezeli.

A Jobbik politikájának a rövid, tömör megfogalmazása nagyjából a "szocializmus, nemzeti alapon" lenne. Ha úgy tetszik, szocializmus, és nemzeti kirekesztés, egyszerre. Ezt szinezik kereszténységgel, antiszemitizmussal, és cigányellenességgel.

Ez a párt akkor robbant be a köztudatba, amikor a 2006os öszödi beszédet követő felháborodás hullámot kihasználva létrehozták 2007 augusztusában a Magyar Gárdát, és a közbeszédbe bevonták a cigányellenességet, illetve ügyesen elérték hogy a Magyar Gárda tagjait érő rendőrségi inzultusokból "mártírként" kerüljenek ki. Ez a szakasz a Jobbik ismertségének a növekedése, ahol a társadalom széles rétegei kerülhettek kapcsolatba az általuk megfogalmazottakkal. Ezt megelőzően egy szűk, személyes kapcsolatokon keresztül terjedő eszmét képviseltek, ami jobbára értelmiségiekre korlátozódott. A gárdaalapítást követően, vagy talán közvetlenül megelőzően jött létre az alsóbb társadalmi rétegek felé a kapcsolódási felület, egy olyan tagság, aktivisták akik már képesek voltak újabb tagokat, szavazókat megszerezni.

A Jobbik sikerében a két legfontosabb tényező a magyar választók eredendően baloldali értékrendje, amely az állami gondoskodást igényli, a nyílt versenyt, és a kapitalizmus értékrendjét elutasítja. Ez önmagában nem lenne elég, mivel a magyar politika meghatározó pártjai szintén ezt a baloldali értékrendet képviselik. A másik döntő előny az ő oldalukon a magyar választó anti-szavazó jellege. A magyar választó eredendően nem pártot választ, hanem ellenséget. A választó azt az értékrendet, pártot stb nézi, amelyik a számára leginkább ellenszenves, és a politikai palettán ennek az ellentettjére fog szavazni.

Ez az anti-szavazás elsősorban az MSZP-Fidesz váltópolitika következménye, azon belül is a személyes elszámoltatástól való félelem,a rendszerváltáshoz való viszony áll mögötte. Mindazok, akik a rendszerváltás előtt haszonélvezői voltak a kommunizmusnak, a rendszerváltás után joggal attól tartanak hogy a jobboldal el akarja őket számoltatni, ezért egy jobboldali kormányzástól egzisztenciális értelemben tartanak. Elsősorban attól hogy elvesztik a munkahelyüket, ettől irracionálisabb de létező félelem, hogy fizikálisan deportálják, vagy bebörtönzik, esetleg kivégzik őket. A jobboldali szavazókat pedig elsősorban szintén a kommunizmus haszonélvezőivel szembeni ellenérzés motiválja, amit felerősít ugyanezen csoport látványos gazdagodása, a rendszerváltás után.

Ebben a kontextusban, a Jobbik-ra olyan antiszavazók voksoltak, akik a leginkább elutasítják a Jobbik ellentett pártját. Ez az ellentett párt az SZDSZ volt. Tehát a Jobbik a sikerét, a korábbi előkészítő munka mellett leginkább annak köszönheti, hogy sikerült neki saját magát az SZDSZ ellentett pártjaként feltüntetni, és hogy az SZDSZ bomlása elért egy olyan pontot ahol maga a párt is, és a politikájuk is összeomlott. Ennek a szerepnek a felvételét tulajdonképpen nem is maga a Jobbik oldotta meg, az ellentett szerepet maga az SZDSZ deklarálta azzal, hogy a számára leginkább elutasított pártként a Jobbikot nevezte meg, és gyakorlatilag a saját pénzéből egy rendkívül sikeres kampányt folytatott a Jobbik "érdekében".

Az SZDSZ elutasítottsága, és amiért ez épp 2006 után nőtt meg ilyen nagy mértékben, az elsősorban az SZDSZ által hordozott ideológiai üzenet elutasítása, vagyis az emberi jogi liberalizmus magyar kultúrára való ráerőltetése, amit kiegészít a liberális gazdaságpolitika, a versenyző kapitalizmus választók általi elutasítása is. Az SZDSZ népszerűségvesztésének a legfőbb oka az MSZP-vel kötöt szövetség, majd ezen szövetség jegyében következetlen, rossz kompromisszumok sorozata. A választók az SZDSZ-t a homoszexuálisok, cigányok és egyéb "nemzetidegen" csoportok pártolásával, valamint az egészségügyi rendszer átalakításával azonosították, amivel kivívta különösen az inaktív, vagy aktív, de alacsony keresetű csoportok nyílt ellenszenvét.

A Jobbik mind a Fidesznek, mind az MSZP-nek választási riválisa, mindkét párttól vett el szavazókat, és a célcsoportok, elsősorban az alacsony kerestű, vagy inaktív emberek azonosak. Sokan feltételezik, hogy a Jobbik-ot az MSZP hívta életre abból a célból, hogy szavazókat vegyen el a Fidesztől, illetve hogy kétfrontos háborúra kényszerítse őket.

 

Mire lehet számítani a Jobbik részéről a 2010es választásokon?

 

Abból ítélve, hogy véleményem szerint a Jobbik sikerének döntő részét az SZDSZ ellentettjeként érte el, és hogy azóta az SZDSZ gyakorlatilag megszűnt, a Jobbik nem fogja túlszárnyalni, vagy megismételni az EP választásokon elért 15%ot sem, hanem jelentősen vissza fognak esni. Ez már csak azért is valószínűbb, mert az EP választáshoz képest magasabb lesz a részvételi arány, ami a Jobbik számára kedvezőtlen, ezen a választáson fognak előkerülni azok a rejtőzködő baloldali szavazók, akik a Jobbik-ot és a Fidesz-t utasítják el, ezért akármennyire is utálják az MSZP vezetést, egzisztenciális félelemből mégis rájuk fognak szavazni. Már megtörtént a Jobbik szüzességének az elvesztése is, egy lebukott korrupciós ügy kapcsán, ami szintén szavazókat fog tőlük elvenni, továbbá egyre inkább szembe fognak kerülni a Fidesz kampánygépezetével.

Ezzel együtt a szellem kiszabadult a palackból, és egész biztosan 5% fölött fognak szerepelni, tehát lesz Jobbik a 2010es parlamentben, de valahol az 5% és a 15% között, az alsó határhoz közelebb. A legvalószínűbb érték a 8% körül szóródhat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ardywal.blog.hu/api/trackback/id/tr1001678729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása