Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

társadalomkritika és gazdaság

A nyugdíjrendszer és a demográfiai válság kapcsolata

2009/03/07. - írta: ardywal

A demográfiai válság

 

Demográfiai válságból többféle van, mert ugye a népességváltozásnak két lehetséges rossz alternatívája van: amikor túl sokan vagyunk, meg amikor túl kevesen. Mind a kettő probléma, és ez esetben létezik, és követendő az arany középút.

 

A demográfiai válság túlnépesedős verziója a jellemző a 3. világ országaira, elsősorban Ázsiára, illetve Afrika egyes részeire, és a demográfiai válság másik ága, az elöregedés a jellemző Európára, és Japánra. Az Egyesült Államokra érdekes módon nem, pedig rengeteg, a demográfiai válság elöregedéses változatának az okai közül ott is jelen van. A továbbiakban a minket jobban érdeklő elöregedéses változattal szeretnék foglalkozni.

 

Erről a témáról, mármint magát a jelenséget rengetegen leírták, és mivel én nem vagyok képzett szociológus, vagy demográfus, ezzel nem is akarok se vitába szállni, vagy elismételni azokat a dolgokat. A lényeg alapvetően egyszerű, egy adott populáción belül a népesség fenntartásához nem születik, illetve nő fel elegendő számú gyerek, miközben az idősek várható élettartama megnő. Emiatt a korfa alakja megváltozik. Ezek igazából semleges nézőpontból végzett objektív, vagy annak tetsző tudományos megfigyelések. Én a dolgok gazdasági és politikai oldalára szeretnék koncentrálni, a jelenség következményeire, és az okaira is.

A demográfiai válság legfontosabb következménye, gazdasági oldalról, hogy megváltozik az eltartók és eltartottak számaránya. Egyre kevesebb eltartó kénytelen egyre több inaktív embert eltartani, ezért egyre több jövedelemre kell szert tennie, és erről lemondania az inaktív idősek javára.Vagy ha növelni nem képes, akkor az eddigi fogyasztását kell csökkentenie. Ennek az egyenes következménye, hogy egy elöregedő társadalom vesenyképessége nagyban romlik, mert az egy szem aktív munkavállaló bérébe beépül a mögötte álló inaktív nyugdíjasok eltartásának a költsége is. Ez a fajta elöregedésből származó versenyképességi hátrány elsősorban azokat az országokat sújtja, amelyek nem rendelkeznek olyan felhalmozott infrastuktúrával, ipari potenciállal, működőtőkével, ami a csökkenő számú aktív munkavállaló szerepét át tudná venni, és így a jólétet fenn tudná tartani. Ezek az országok elsősorban a munkaerejük bérbeadásából élnek, tehát az egyetlen exporttermékük szenved versenyképességi eróziót. Evidens, hogy a csökkenő versenyképesség vagy rövid távon életszinvonal csökkenést okoz - kevesebb pénzt lehet elkölteni - vagy egy átmeneti fogyasztási buborékot követően a gazdaságnak csődhelyzettel kell szembesülnie.

 

A demográfiai válság súlyosságát azonban alapvetően nem is az egyszeri versenyképességi hátrány okozza, hanem az, hogy a folyamat pozitív visszacsatolást hordoz magában. Attól kezdve, hogy az aktív munkavállalóknak egyre több idős eltartottról kell gondoskodniuk, kevesebb erőforrásuk marad gyerekeket felnevelni. Tehát a nyugdíjasok számarányának a növekedése olyan direkt hatással van magára a reprodukciós rátára, a gyerekvállalási hajlandóságra, hogy azt csökkenti, és ezzel saját magát felerősíti. Tehát a demográfiai válságban a legnagyobb fenyegetést a dolog önerősítő jellege okozza, ami miatt egy olyan társadalom, amely egyszer már eltért negatív irányba a 2.1-es önfenntartást jelentő reprodukciótól, borzasztóan nehéz onnan visszatalálni a fenntartható állapothoz. Ahoz hogy ez sikerüljön a társadalom egymással ellentétes érdekű tagjainak kellene megegyeznie, és áldozatokat hozni, vagy az egyiknek, jelent esetben a fiatalabb generációnak kellene az akaratát, és az érdekeit rákényszeríteni az idősebbekre, akik már gazdaságilag inaktívak.

 

Itt kerül bele a képletbe a nyugdíjrendszer. Nyugdíjrenszerből többféle van, az alapvető eltérést a járadék alapú, ez a biztosítási, vagy pénzpiaci megoldás, és a járulék alapú, ami állami rendszerű, ez utóbbit szokták felosztó kirovó rendszernek is nevezni. Magyarországon jelenleg a kettő keveréke van jelen, de a jellegét tekintve igazából a járulék alapú, felosztó kirovó nyugdíjrendszer dominál.

A nyugdíjrendszer az az állami vagy magánbankokon keresztül megvalósuló intézmény, ami az aktív munkavállalók jövedelmét átcsatornázza az inaktív nyugdíjasok felé. A járadék alapú rendszerekben a majdani nyugdíj két dologtól függ, a befizetések összegétől, és a kifizetésig realizálható kamat nagyságától. Ezt fontos hozzátenni, mert ez a fajta nyugdíjrendszer bár biztosítja azt a fajta igazságosságot, hogy mindenki csak annyit kaphat vissza a rendszerből, amennyit befizetett, kiszolgáltatott a mostanihoz hasonló pénzügyi és gazdasági válságokkal, illetve háborúkkal szemben.

A biztosítási, vagy megtakarítás alapú nyugdíjrendszer arra épül, hogy az aktív munkavállaló a pénzügyi rendszerbe fekteti a jövedelme egy részét, arról jelen időben lemond, a pénzügyi rendszer pedig ezeket a pénzeket átcsatornázza olyan területre, ahol a lehető legnagyobb profittal az befektethető. Ez normális körülmények között beruházásokat jelent, tehát olyan eszközöket, gépeket ingatlanokat amelyek értéket képesek előállítani, tehát adott a fundamentális alapja annak, hogy ha emberünk akár utódok nélkül fejezné be evilági pályafutását, az ő megtakarításaiből létrehozott beruházások, és gépek képesek értéket előállítani, tehát fedezni az ő nyugdíját, miután inaktívvá vált. Ha viszont háborúk, vagy gazdasági válság okán,ezeket a megtakarításokat rossz módon fektették be, pl fogyasztási hitelek finanszírozásába, vagy az abból épült gyárakat az ellenség lebombázza, akkor a nyugdíjfedezet eltűnik.

Ezzel szemben, az állami, felosztó kirovó nyugdíjrendszerben nincs ilyen jellegű teljesítményelvű igazságosság. Ezek működésében az alapfeltevés az volt, hogy az emberek mindig fognak kellő számú gyereket nevelni, tehát az mindig megoldható, hogy az aktív generációtól jelen időben átcsatornázott összeget, tartalékolás és befektetés nélkül az idősek eltartására fordítsák. Ebben a rendszerben a nyugdíj összege csak egy laza összefüggést mutat a befizetésekkel, mert akár több év járulékfizetés után sem tesz szert a befizető nyugdíj jogosultságra, de akár minimális befizetéssel is jogosulttá válhat egy ezzel nem összefüggő magasabb nyugdíjra. Ez a fajta nyugdíjrendszer - igazságtalanság, vagyis a teljesítmény elv, vagy egyenlőség elvének a hiánya különösen abban csapódik le, hogy az ilyen nyugdíjrendszereket kivétel nélkül az állam üzemelteti, tehát azokban az országokban, ahol felosztó kirovó nyugdíjrendszer van, ott mind az elvonások mértéke, mind a nyugíj mértéke nem az egyéni teljesítménytől függ, azt az állam dönti el, és ez politikai kérdés.

 

Visszatérve a korábbi kiemelt részhez, a felosztó kirovó nyugdíjrendszer különösen érzékeny arra, hogy pozitív visszacsatolás révén a meglévő eltartó-eltartott inaktív arányt jelentősen megnövelje, elvileg mindkét irányba, de gyakorlatilag ez kivétel nélkül mindenhol ahol bevezették, demográfiai válságot, vagyis elöregedést okozott.

Ez az állítás elsősorban és, különösen igaz a volt szocialista országokra, beleértve Oroszországot és egész Kelet-Európát is. A válság az európai országok mindegyikében jelen van, de a legsúlyosabb Kelet-Európában, és hasonlóan drámai Dél-Európában, illetve a német nyelvterületen, Németországban, és Ausztiában is. Ez a kettő különsen abból a szempontból veszélyes ránk nézve, hogy előszeretettel tekintjük főleg Németországot mintának. Ettől valamivel kevésbbé veszélyes a helyzet Franciaországban, és a Skandináv országokban, de Európában a kivételt két ország jelenti csupán, az egyik Írország, ahol körülbelül teljesül a demográfiai egyensúly, a másik Ciprus. Figyelemre méltó összefüggés, hogy keletről nyugatra, illetve délről északra a demográfiai állandó rendre növekszik,  és épp Európa északnyugati sarkában, vagyis Írországban a legnagyobb. Hozzá kell ehez tenni, hogy pl Franciaország demográfiai jellemzőit komolyan befolyásolhatják a szinesbőrű bevándorlók eltérő életformája, bár ennek kb megfelelnek a Kelet-európai cigányok, illetve a Németországi törökök.

 

A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer alapvetően két csatornán át okozza az elöregedést. Az egyik a már fent említett jövedelem elszívás, ami megfosztja az akítv generációkat mind az egyéni megtakarítás lehetőségétől, és attól is hogy gyerekeket neveljen. Családonként legalább kettőt. Minden aktív munkavállaló, elvben a nyugdíját úgy biztosítja be ebben a rendszerben, hogy befizeti a rá kirótt nyugdíjjárulékot, illetve felneveli azokat a gyerekeket, akik majd felnőttként befizetik azt a pénzt, amit ő nyugdíjasként felvehet. Tehát azok az emberek, akik nem neveltek fel 2 gyereket, hanem csak 1-et, körülbelül a "nyugdíjbefizetési" kötelezettségeik 25%át megspórolták. Ez az egyén számára óriási anyagi előnyt jelent, és a megszerzett státusszimbólumok révén társadalmi elismertségre is szert tesz. A társadalmi elismertség pedig azt jelenti, hogy az ilyen embereket a többség utánozni kezdi. Ez lesz a követendő minta, ezért a többség áttér szintén az egykézésre. Ez ma Magyarországon megvalósult: a reprodukciós ráta 1.34, tehát 3 nőből 2 nevel élete végig 1 gyereket, és csak 1 vállaja be a kettő közül a 2. gyereket. De ha etnikai arányokat is figyelembe vennénk, nyilvánvaló hogy míg a cigányoknál rendre a 3 vagy azt meghaladó gyerekszám a társadalmi norma, addig a magyarok körében inkább az 1, vagy az 1 sem. Tehát a felosztó kirovó nyugdíjrendszer egyfelől az anyagi motiváción keresztül közvetlenül is a gyerekvállalást gátolja, az egykézésre motivál.

A másik ág még súlyosabb, ez pedig a politikai csatorna. A nyugdíjasok rendelkeznek szavazati joggal, a társadalom másik eltartott csoportja a gyerekek nem. Ettől kezdve bármely kérdésben, ahol el kell a politika szintjén dönteni, hogy 1 Mrd forintot a nyugdíjasok, vagy a gyereket nevelők kapjanak, akkor a politika mindig a nyugdíjasokat fogja választani, mert neki szavazatokra kell optimalizálnia, tehát csak azok érdekeit fogja figyelembe venni, akiknek szavazati joga van. Ez a politikai csatorna azt eredményezi, hogy az állam, amelyik felvállalta, sőt az alkotmányába beépítette a nyugdíjhoz való jog" fogalmát, óhatatlanul erősíti a demográfiai válságot, nem csak a nyugdíjasok számának a növekedésén keresztül generálva többlet kiadásokat, hanem még az azoknak folyósított összeg, fejenként is növekedni fog, vagy ahogy most láthajtuk, a legvadabb gazdasági válság közepén is elképzelhetetlen, hogy a szavazataikért kapott 13. havi nyugdíj megszűnjön. Márpedig az napnál világosabb, hogy azok az emberek, akik ezt most kapják, ezért cserébe semmilyen befizetést soha nem tettek, ez semmi más, mint politikai szaloncukorka.

 

Ezt a tényt, se a politika, sem az általában baloldali ideológiával átitatott szociológia mint szakma, vagy tudományterület soha nem fogja elismerni. Ezzel a saját legitimációját vonná kétségbe, pedig a pozitív visszacsatolás ami a rendszerbe van építve, folyamatosan csökkenő gyerekszületéseket, gyorsuló elöregedést jelez előre. Ez a probléma ütközőpályára állította egész Európát, de főleg Kelet és Dél Európát a valósággal.

A nyugati országokban, amelyeket példaként szoktunk magunk előtt látni erre a problémára szintén nem találtak megoldást. Illetve azt találták ki megoldás gyanánt, hogy ha Európában fogyik a népesség, a világ többi részén pedig népességrobbanás van, akkor jó ötlet a kettőt kiegyenlíteni, és népességet importálni a világ túlnépesedő részéről. Ezzel csak az a baj, hogy nem tudunk 1 vagy maximum 3 éves gyerekeket "importálni". Vagy ha igen, azzal a probléma nem oldódik meg, mert azokat megintcsak valakinek a költségén fel kell nevelni, márpedig az egyén arra van motiválva, hogy a gyerekeken spóroljon. Mivel felnött férfiakat és nőket importálunk mondjuk Afrikából, vagy Ázsiából, azok hozzák magukkal az ott elsajátított kultúrájukat. Ami gyökeresen inkompatibilis az európaival. Ezek az emberek nem tudnak, sok esetben nem is akarnak beilleszkedni, és főleg nem azért jöttek ide, hogy elvállalják az európaiak által nekik kiosztott piszkos melót. Ők alapvetően dúskálni jönnek az európai szoc. rendszeből, vagy éppen kihasználni az európaiak békéhez szokott puhaságát, naivitását, és csellel vagy erővel kifosztani, kihasználni őket. Még azok is, akik valamilyen szakképzettséggel, és nyelvtudással érkeznek, és valóban dolgozni akarnak, a társadalom pozitív tagjai kívánnak lenni, a hozott szokásaik, különsen a nők helyzetét illetően nem illeszthetőek az európai értékrendhez.

 Naivitás lenne azt várni, hogy az otthon csadorba kényszerített, gyerekként kezelt, vagy éppen állatként adott-vett, vagy Afrikában a csikló megcsonkításával "hűségessé" tett nők társadalmából érkezett emberek képesek lesznek egyenrangú félként kezelni az itteni nőket, az ebből, és a már fent említett negatív európai szelektív bevándorlásból fakadó problémák többet ártanak Európának, mint amennyit használnak a demográfiai problémának. Elég csak a 2006-7es Párizsi autógyújtogatásokra, a londoni késelés sorozatra gondolni, vagy akár magára a 9/11 terrorcselekényere, azt is jobbára európai muszlim bevándorlók beilleszekedni nem hajlandó gyerekei követték el. Európának mereven le kellene zárnia a határait, a tovább bevándorlásnak gátat vetni, a beillszekdni nem akaró, vagy nem tudó, akár másodgenerációs bevándorlókat pedig ki kell utasítani Európából,  akár olyan módon is, hogy a forrás országokba való visszatelepülésüket segíteni. Ezzel ezek az országok is nyerhetnének, tudást,  szakértelmet. Vagy legalább munkaerőt.

Megoldás

 

 A megoldás, ha egyáltalán létezik, a nyilvánvaló tüneti kezeléseken túl, a gyereknevelés és a nyugdíjrendszer negatív motiváló kapcsolatának a megszüntetése kell hogy legyen, és annak átalakítása egy motiváló kapcsolattá, tehát hogy a jövőbeni jólét nagymértékben függjön attól, hogy aktív munkavállalóként az illető hajlandó volt-e gyerekeket vállalni vagy sem.

A jövőre nézve stabil megoldás az lenne, ha mindeféle nyugdíjrendszert egyszerűen felszámolnánk, és betiltanánk. A helyét sóval beszántjuk, vagyis törvénnyel tiltjuk hogy nyugdíjcélú, akár járadék alapú nyugdíjrendszer jöhessen létre. Mi lenne ennek a hatása? Nyilván sokak szerint nyugdíjas holokauszt, tömeges éhhalál. Véleményem szerint nem ez, hanem az értékek helyükre kerülése történne. Senki nem nézné végig, hogy a saját szülei, vagy nagyszülei éhenhaljanak, vagy megfagyjanak. Attól kezdve, hogy nincs nyugdíjrendszer (és értelemszerűen nyugdíjjárulék sem) az aktívaknak megvan a forrása arra, hogy közvetlenül, az állam beiktatása, annak korrupciója, politikai érdekei és egyebek nélkül eltartsa a saját hozzátartozóit. Ez egy kőkemény motiváció teremtene arra, hogy KELL gyerekeket nevelni, mert anélkül idősen hajléktalanság jön, és így már más színben tűnik föl a gyerekek nevelése is, hiszen a szülő számára nem mindegy hogy egy leendő narkósba, vagy börtöntöltelékbe öli az erőforrásait, vagy egy olyan gyerekbe akiből mentálisan ép felnőtt lesz, aki képes, és hajlandó is lesz eltartani őt. Talán ez utóbbi az igazi nyereség, a nyugdíjrendszer eltörlésében, az erkölcsi megtisztulás, az hogy az emberek nagyobb hányada lesz képes megkülönböztetni a hazugságot a valóságtól, és a helyest a helytelentől.

bocsánat a hosszú írásért, és tisztelet annak aki idáig eljutott

Ardywal

 http://www.indavideo.hu/video/Hulyek_Paradicsoma_Idiiocracy?action=video_site&video_title=Hulyek_Paradicsoma_Idiiocracy%3Ftoken%3D8353eceac927ad90bfbbc1219e78fdb0

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ardywal.blog.hu/api/trackback/id/tr30987454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pkelement 2009.03.07. 20:03:30

üdv,

Japánban pl. nagy hangsúlyt fektetnek az innovatív technológiák fejlesztésére a lakosság elöregedése miatt (exoskeleton, stb.).

Valaki - már nem emlékszem, hogy kicsoda - pedig kijelentette, hogy Japán nem fogja támogatni a migrációt, hanem a automatizációval és egyéb hasonló technikákkal fogja ellensúlyozni a gazdaság problémáit, amit az elöregedés és az egyre kevesebb dolgozó jelentenek.

A nyugdíjrendszer tényleg egy időzített bomba lehet. Az USA-ba a XXI.század 2-3. évtizedére prognosztizálják a problémák eszkalálódását.

A németek rendeztek is egy filmet, amiben - mivel minden, még a nyugdíj is bombaüzlet - a nyugdíjasokat Dél-Afrikai szanatóriumokba küldik, mivel ez olcsóbb a nyugdíjbiztosítónak. Ott azután elvágják őket a világtól, és nem tudnak megszökni sem. Eléggé lehangoló, főleg ha valaki belegondol, hogy ez nem is olyan elrugaszkodott fikció .... :-(((

Midenesetre írhatnál még valamit a kínai helyzetről. Jól tudom, hogy ott gyakorlatilag ma sincs nyugdíj?

ardywal · http://ardywal.blog.hu/ 2009.03.07. 22:40:09

Üdv!

Amennyire én tudom Kínában semmilyen nyugdíjrendszer nincs, a fiatalabb generáció tartja el a saját fizetéséből az idősebbet. Emiatt a kínaiaknál folyamatosan megvolt, és megvan a nyomás a sokkal több gyerek nevelésére.

Ez alól talán állami vállalatok bizonyos állásai lehetnek kivétel, nem tudom. Magyarországon is a nyugdíj először csak a vasutasoknak, postásoknak járt, aztán fokozatosan terjszetették ki, kb a hatvanas évek második felében vált általánossá.

Ez azért is érdekes, mert a ugye Kínában bevezették az egyke rendszert, tehát ott nem SZABAD egynél több gyereket nevelni. Ennek a hatása, a nyugdíjrendszer hiányában az emberek kénytelenek megtakarítani öregkorukra. A kínai polgár miután felvette a magyarnak kb felét vagy annyit sem érő fizetését, annak a nagy részét, tehát tényleg 50% körül teszi be a bankba, hogy abból tudjon élni öregkorában, miután gyereke max 1 lehet, az nem fogja tudni eltartani.

Az egészben a legszomorúbb, és amiért nem javasoltam a járadék/biztosítás alapú nyugdíjrendszerre való áttérést sem, mert ott látható, hogy a pénzügyi válságok turbulenciák ezeket az embereket fosztják ki, akik tényleg nyomorúságos körülmények, és rengeteg szorgalmas munka árán megszerzett pénzüket tették a bankba.

Egy angol arisztokratát nem sajnálok ha elbukja a pénzét, legalább kiderül a számára milyen a munka íze, pláne ha a saját hülyeségének köszönheti. De ezek a kínai munkások tényleg semmiről nem tehettek, az egyetlen "bűnük" az volt hogy dolgoztak, és nem élték fel a keresetüket. Mégis ők viszik el a balhé legrosszabb részét.

slowrunner 2009.03.08. 09:41:24

Nagyon tetszik ez az írás, jól összefoglalja és kimondja a problémákat.

Abban nem értek egyet teljesen, hogy a jelenlegi nyugati 'egykézésnek' (vagy 'nullázásnak' :) ) elsősorban anyagi okai lennének.
Sztem főleg kulturális, a jólétbe, a szórakozásba, utazgatásba belekényelmesedett fiataloknak nem dukál a gyereksírás, az éjszakai kelés, kicsit szofisztikáltabban: a felelősség-vállalás.
Az, hogy még anyagilag sem éri meg, persze igencsak ráerősít, és hosszabb távon erről az anyagi-gazdasági oldalról lehet megfordítani a folyamatot, ebben egyetértek.

ardywal · http://ardywal.blog.hu/ 2009.03.08. 09:53:06

Ez egy nagyon bonyolult dolog, a kultúrális, szexuális viselkedési változások dolgával kiegészítve 4x ennyit is simán lehetett volna erről írni... még az anyagi motivációk teljes köre sincs kifejtve, pl a nők karrier vs gyerekszülés konfliktusa, ami szintén anyagi motivátor.

pkelement 2009.03.08. 21:15:39

@slowrunner:

"...Abban nem értek egyet teljesen, hogy a jelenlegi nyugati 'egykézésnek' (vagy 'nullázásnak' :) ) elsősorban anyagi okai lennének.
Sztem főleg kulturális, a jólétbe, a szórakozásba, utazgatásba belekényelmesedett fiataloknak nem dukál a gyereksírás, az éjszakai kelés, kicsit szofisztikáltabban: a felelősség-vállalás...."

szerintem meg ez pont ugyanazt jelenti :-)

pkelement 2009.03.08. 21:24:10

@ardywal: ez pedig felveti a család jelentőségét.
A kínaiak jövője:
férj+feleség (gyakorlatban mindig < 2 pénzkereső, dolgozó) tart el 1 gyereket (max, törvényileg szabályozva) + 4 !!! felnőttet (szülők mindkét oldalon , nyugdíjast ez esetben nem írhatok).

ez is érdekes lesz, de biztos nem vidám.

Kerekíthetnél egy cikket arról is, hogy mi volt a helyzet Európában a XIX.század végéig. Nem kizárt, hogy tanulságos lenne.

Kenguru 2009.03.14. 00:04:02

Van ennek egy olyan vetülete is, hogy egy elöregedő társadalomban a legritkább esetben törnek ki forradalmak.

Mert a forradalmakat jellemzően fiatal, még nem házas férfiak csinálják.

pkelement 2009.03.15. 20:07:17

@Kenguru:
hja, társadalmi feszültségek ...

valamikor, ha feszült a húr, Vörös Erik elköltözött Grönlandra, Leif Eriksson átruccant Amerikába, spanyolok kifosztották Latin-Amerikát.

A legjobb példa azonban, hogy akinek szűk volt az Óhaza, nekivágott az Újvilágnak.

Mára azonban beszűkült a világ, nics hol biztonságosan levezetni a feszültséget.

Wave 2009.03.20. 11:01:45

Szivembol beszeltel, mar ami a szornyuseges allami rendszeru nyugdijat illeti! Arrol ne is beszeljunk, mennyire igazsagtalanul es veletlenszeruen mukodik ez nalunk. Viszont a jaradekos rendszert nem tudom, miert es hogyan lehetne effektive eltorolni. Mindenfajta biztositast, megtakaritast nem lehet megtiltani...

ardywal · http://ardywal.blog.hu/ 2009.03.20. 20:49:12

Mondjuk első körben nem tenni kötelezővé a belépést a nem állami nyugdíjrendszerbe SEM. Második körben meg a belépőket extra adókkal eltántorítani. Bár ez tulajdonképpen felesleges is, azt gondolom az ideális az lenne, ha az emberek egyéni vérmérséklet, szociális készségek etc alapján eldönthetik hogy pénzbeli megtakarításokból akarnak maguknak nyugdíjat finanszírozni, vagy gyerekneveléssel.

Ezt ma nem döntheti el a polgár, vagy ha igen, akkor az egy olyan életpályát jelent amit feketén dolgozik végig.

A nyugdíjcélú megtakarítások máskülönben nagyon hasznosak lehetnek gazdasági szempontból, mert ez teszi lehetővé a nagyértékű beruházások megvalósítását. Egy normálisan működő pénzügyi közvetítő rendszer segítségével, ami a kisemberek megtakarításait összpontosítja, és csatornázza a kicsiben nem megvalósítható nagyberuházásokba.

Lélekbúvár · http://www.lelekapolas.hu 2009.03.20. 21:52:56

Nagyon tetszik az összefoglalód. Volt pár "Jé tényleg!" élményem az olvasása közben.
Én inkább pszichés szemszögből nézem a dolgokat, de nagyon fontos, amiket írsz.

Valóban vérlázító, hogy a gyerekek érdekeit annyira senki sem védi, mint a nyugdíjasokét. Pedig szerintem a gyerekek jobban ki vannak szolgáltatva, hiszen nekik nincs úgymond élettapasztalatuk, fizikailag erőtlenebbek, mint a nyugdíjasok, erősen a szüleikre vannak utalva, stb. stb.
Itt érvényesül, hogy aki jobban nyafog, az kapja a többet. És hát a mostani nyugdíjasgeneráció jelest érdemel panaszkodásban. Bocs tőlük és tisztelet a kivételnek.

És igen, ha 13 havi nyugdíj van, mért nincs pl. 13. havi családi pótlék? Azért, mert azzal nem lehetne sok szavazatot szerezni?

A szülők eltartása kényes téma. Ha közülük sokan úgy nem veszik semmibe a gyerekeiket, mint az enyémek tették (extrán tekintélyelvű nevelés, bocs tőlük), és rajtuk spóroltak, akkor a gyerekeik vajon az érzelmeikkel küzdve, csupán kötelességtudatból, de mintha a hátukon vágnák a fát, vajon hajlandóak lennének őket eltartani?
Szerintem egyébként a leendő narkós, börtöntöltelék (lelkibeteg) gyerek kialakulása is a szülők felelőssége is kb. 50%-ban...

Girhes Joe 2009.05.05. 18:01:59

Lélekbúvár, pont arról van szó, hogy ha a szülőnek direktben és komolyan arra kell terveznie, hogy majd a saját gyerekei fogják eltartani, akkor se azt nem tehetik meg, hogy az elhibázott neveléssel elidegenítik az utódokat maguktól, se azt, hogy nemtörődöm módon nem nevelnek belőlük értelmes, felelősségteljes felnőttet. A saját anyagi jövőkép roppant erős motiváció arra, hogy egyik szélsőségbe se essenek a szülők.

Az poszt írójának meg annyi kiegészítést tennék: az igaz, hogy az afrikai vagy az iszlám kultúra nem kompatibilis az európaival, de pont a nőkhöz való hozzáállásuk az egyik pillére annak, hogy ők bizony nincsenek demográfiai válságban. Lásd ezügyben a hazai cigányságot is. Azaz én most megkockáztatok egy, a nyugdíjrendszernél még merészebb tabudöntést: a nők teljes egyenjogúsága is demográfiai öngyilkosság! És ezzel semmiképp sem azt mondom, hogy vezessük be holnaptól a saríját, hanem hogy igenis vissza kell hozni a női, a férfiakétól igenis markánsan eltérő társadalmi szerepmodellt. Mert ha ezt nem tesszük, akkor majd hozzák nekünk a saríját keletről, azt meg nagyon nem akarjuk. A XIX. század vége, XX. század első fele példát mutat ebben is, nemcsak nyugdíj ügyben!

Nem Máté 2009.06.15. 10:37:13

Hogy az aktív rétegnek ne lehessen megtakarítása idős korára, azt legjobban úgy érhetjük el, ha jobbágysorba taszítjuk őket, és minden nyáron lesöpörjük a padlást. Idővel rájönnek, hogy mindig kell legyen valaki a családban, aki megtermeli az élelmet és a tüzelőt.

A nők szavazati jogát marha nehéz lesz visszavenni. Ez a vonat már elment. A nyugdíjasok viszont még legyűrhetőek, pláne, hogy ők nem tudnak szexmegvonással zsarolni se, de még a csökkenő számú felkelő seregeinket se képesek lenyomni.

Komolyra fordítva a szót, az általad is kifejtett hitel-, energia-, klíma és demográfiai válságok együtt borzalmasan átírják hamarosan a világ rendjét, és nem a szerencsétlen, tanácstalan, demagóg pártpolitikusaink vagy azok gulyáskommunista szavazói fogják megoldani a problémákat, hanem akiknek a pénzével most egymás zsebét tömködjük vidáman (bocs, panaszkodva, hogy rosszabbul élünk, mint 4 éve, sőt minden egyes nap életünk addigi legrosszabb napja). Nem megszorítás, hanem megszorulás lesz egyszerűen. Fizetésképtelenség előtt 5 nappal kirúgnak pár százezer felesleges állami alkalmazottat, és lebénul néhány felesleges önkormányzat. A bíróságok évekre elnyújtják a munkaügyi pereket, ne menjen csődbe az állam emiatt, még elterjedtebb lesz a feketemunka, fosztogatásból élnek majd a kéregetők, kirúgnak az EU-ból minősíthetetlen magaviseletért, a NATO-ból szerződésszegésért, majd csatlakozunk a Szovjetúnióhoz a fehéroroszok és ukránok után egy bazinagy gáztározóval.

De valószínűbb, hogy ahogy a bikának, a medvének is vége szakad egyszer, kialakul egy új egyensúly, új lufi, hogy aztán néhány évtizeddel később megint kipukkadjon.

Ez a kép persze azon a megfigyelésen alapszik, hogy mióta létezik a globalizált tőke, nem tudott akkora válság jönni, ami után néhány évvel ne jött volna kilábalás és még nagyobb gazdagság.

Pedig volt jópár olyan kultúra (még a Dow Jones index megjelenése előtt), ami pár év alatt nullára redukálódott, de még a palotáikat is széthordták, amiket aztán tényleg az örökkévalóságnak építettek.

A civilizációnk, sőt az emberi faj saját ösztöneinek csapdájába került, önként nem fogunk lemondani javainkról, viszont egyszercsak elfogynak a javak, és egymást fogjuk tiporni az ivóvízért is.

Na innen szép nyerni. Egy ilyen világba kihívás felinstallálni 2.1 gyereket. Olyanokat, akik túlélnek, sőt uralkodnak. De sose nemzek gyereket a "hazámnak". A génjeimet, tapasztalatomat, vagyonomat örökölje, de aki elviszi katonának, annak lenyomok a torkán egy távirányítót. Nem kicsit, nagyot. Nagy összefogás csak olyan témákban lehetséges, amikben külön-külön is érdekeltek a tagok. A többszintű önzés elméletem: Legfontosabb az én érdekem, aztán a család, a város, az ország, a földrész, az emberiség, az emlősök, az állatok. Aztán a földi élőlények az ufókkal szemben, majd az összes élőlény együtt a szervetlen zord világgal szemben, amin oly nehéz megtelepedni. Hát például folyékony víz kell hozzá, ami ugye ritkaság. Önzetlenség nem nagyon létezik, csak életképtelen mutációk formájában. Az álszentség is az önzés eszköze.

Bevándorlásilag például úgy kell tenni EU szinten, ahogy Ausztrália. Szeretik az idegeneket, ha azok hoznak pénzt, szaktudást és szorgalmat. A többieket nagyon kedvesen tengerre bocsájtják.

Most hirtelen abbahagyom.

szabadnarancs 2009.07.13. 19:49:37

Néhány kósza gondolat a blogon felvetettekhez egy nőtől, aki kilép az általatok emlegetett statisztikákból és mesélni szeretne a női motivációkról, kétségekről:

az utóbbi néhány évben kezdtem el aggódni az öregkorom miatt, addig teljesen "passzióból", "szerelemből", "tudatlanul" és zavartalanul neveltem főállásban a gyerekeimet. Én ezt választottam a karrier és a saját egzisztencia helyett, 20 éve vagyok itthon 3 gyerekkel. De most már szorongok, próbálom behozni a lemaradást, utolérni az elment vonatokat, tanfolyamokon okosodni...
A gyerekeim csodálatosak, jó emberek, büszke vagyok rájuk, jobban meg tudtam tömni a tarisznyájukat, mint amilyet én kaptam. És ők még többet fognak adni az unokáimnak és a világnak, ebben biztos vagyok.
Vajon bölcs dolog összekötni az anyagi megfontolásokat az önzetlenül működő szülői léttel? - kérdezem, mert úgy érzem, hogy csak ilyen tücsök-módon tudtam adni azt a nevelést, amit adtam. És ezután sem szeretném, ha anyagi megfontolásból gondoznám őket a hátralévő néhány évben.

De bennem van a másik oldal is.

Én kielégítő karriernek tekinteném a saját htb létemet, ha a világ is annak tartaná. Nem tapasztalnám, hogy másodrangú nő vagyok diploma és harmadrangú ember GDP-termelés nélkül. Ezt akkor érezném, ha anyagilag és kulturálisan is elismernék az értékteremtésem. Szeretném, ha a háztartásban és a gyermeknevelés terén töltött éveim ugyanúgy munkaéveknek számítanának, mint más munkavégzésnél, minden jogával együtt, mert ennek eddig csak a kötelességeit teljesítettem.
Mondhatná valaki, hogy ez összeborítaná az amúgy is lejtmenetben lévő közteherviselést. De ha az egészséges társadalmat, környezetet (tehát a valódi fenntarthatóságot) is beletennénk végre a mérlegbe, meg kell hogy érje az "otthoni" nőket megbecsülni. Nem sokkal többet költünk-e el börtönökre, egészségügyre, stb. mint amennyivel az otthoni szolgálatot végző és egészséges családokat, erős, befogadóan is stabil társadalmat teremtő nők biztonságát megadhatnánk?
Mondhatjátok, hogy megint keressen a férfi eleget, keresse meg a nő fizetését is. De őszinte, szabad és önként vállalt-e egy hosszú házasság akkor, ha az egyik fél kiszolgáltatott anyagilag? Nem lenne-e jobb a férfiaknak is egyenrangú, saját háttérrel rendelkező női társ? Aki csorbulás nélkül válaszhat a kétféle, egyenértékű karrier között, mert mindkettőhöz megvannak a képességei és játszmák és zsarolások nélkül adhat szerelmet, ebédet, hátteret? Mi erre az őszinte válaszunk, szeretett férfiak?
szn

Nem Máté 2009.07.15. 01:35:08

A számok világába csöppenjünk picit bele. Ha mondjuk anyukaként lehetne keresni 100 ezer forintot 18 évig, úgy, hogy közben nem kell bejárni dolgozni sehova, akkor ki fog ugyanennyiért idegen vénembereket tisztába tenni a kórházakban? Azután mihez kezdenél 45 évesen szakképzettség nélkül, mikor már felnőtt a gyereked? Újat szülnél, hogy ne halj éhen? Vagy lehetne 40 évesen nyugdíjba menni, hiszen profi szülőként már nem kapsz "munkát" azaz nem várható el tőled, hogy tovább szülj. Így a legtöbb családra kéne szerezni valahonnan +100 ezer forintot havonta, hisz a legtöbb családban otthon maradna anyuka, mert már nem éri meg többé részt vennie a gazdaságban, ráadásul a gyerekeknek is milyen jó.

Ezt a rengeteg pénzt továbbra is a férjed fogja megkeresni, hiszen az állam az ugyanúgy a férjedtől szedi az adót, aminek a felét a kezelési költség levonása után visszaadja neked, hogy családi szuperpótlék, profianyai fizetés, tessék.

A nők egyébként pont azért kezdtek el dolgozni száz éve, azért vívták ki az egyenjogúságukat, hogy ne legyenek annyira kiszolgáltatottak a férfitársadalomnak. Meg mert a gazdaság fejlettsége azt kívánta, hogy ők is dolgozzanak.

A börtönök és kórházak leépítését meg ugye nem komolyan gondoltad? Amire hirtelen nincs szükséged, onnan vonjunk el pénzt?

A következő ötlet az szokott lenni, hogy nyomtassunk pénzt.

Képzeld el, hogy nincs pénz, csak cserekereskedelem. Minden család termel valami kis növényféleséget, 50%-át beszolgáltatják a királynak, aki visszaadja nekik, mert nevelnek gyereket. De mivel csak gyereket nevel anyuka, krumplit nem, ezért az ő családja csak fele annyit termel, és fele annyi adót fizet. És a többi család is, ahol van gyerek. És ettől ugye automatikusan a profianya-fizetés is felére csökken. Az újraelosztás költségei miatt átlagosan mindenki kevesebbet kap vissza, mint amennyit befizetett. Van ennek értelme? A pénz csak arra kell, hogy összehasonlítható legyen a krumpli az ablakmosással. Önmagában nem érték.

Azt lehetne persze mondani, hogy az emberek 10%-a legyen profianyuka, és nevelje fel a 90% gyerekét is, amiért azok fizetnek, de ezt ugye óvodának hívjuk, és kitalálták régesrég. Ha a 90%-nak is magának kell felnevelnie a gyerekét, egymásnak fizetünk pénzt azért, hogy felneveljük a saját gyerekünket? Áfás számlázunk havonta? Maaargit! Há nooormális?

Szeretett férfi

szabadnarancs 2009.07.16. 12:14:22

Minden bevett közgazdasági alaptézissel szemben én azt az állítást hiszem el, miszerint van elég erőforrás a világon, (humánumban, pénzben, energiában, élelmiszerben, stb.) hogy mindenki jól élhessen, a gond az elosztásban van, a kialakult globális pénzügyrendszerben. Amíg a pénz, a munkaerő és a föld áru, addig ez így is marad.
Ha megengeded idézem szeretett férjemet, mert nagyon tetszik, ahogy megfogalmazta: "A társadalmi intézményrendszerek célja nem a méltóságteljes emberi élet feltételeinek megteremtése, hanem a pénzügyi hatalmi status-quo fenntartása.
Aki mást kér számon, az némileg tájékozatlan." Éppen ezért remekül össze tudunk veszni mi emberek a pénzen és nem látjuk, hogy pár szinttel följebb van a huncutság.

Tehát először azt kell tisztázni, hogy mit gondolunk az otthoni munkavégzésről (ami nem feltétlenül csak női munka, hagyjuk is ki ezt a megközelítést).
Ha véletlenül úgy alakulna az imádott nyugati világban a közvélekedés és a hivatalos álláspont, hogy létünk és jövőnk alapja a jól ellátott család és a gondosan nevelt gyerek, amit anyagilag közösen kell megalapozni, akkor ezt errefelé sem tartanánk marhaságnak. Lelkesen átvennénk és csodálkoznánk, hogy mi ezt hogy nem találtuk ki eddig?
Úgy, ahogy létünk másik alapja a környezet, aminek a védelme ma már nem kérdés és a ráfordított pénz nem kevés. (Persze ettől még csak civilnyugtató látszattevékenység marad, hiszen a pénzügyi hatalomnak továbbra sem ez az érdeke.)

Visszatérve az otthoni munkára, először az értékrendünket kell tisztába tenni, utána kell megkeresni a megoldást, nem pedig lesöpörni a józan paraszti felvetést a pénzhiányra hivatkozva.

Börtönökről és kórházakról: megvan a világon a gyógyító erő is a testi és lelki betegségekre. Ha nem a pénz fog uralkodni rajtunk, akkor ennek a gyógyító, ill. főleg megelőző erőnek lesz kellő tere, hogy hasson.

A pénznyomtatás felvetését sajnálom, de semmi baj: ha valaki idealista és még nő is, akkor ne lepődjön meg. Nem is teszem. (Szerintem a Teremtő is idealista.)

Margit, aki normális

Nem Máté 2009.07.16. 16:58:24

Szerintem két külön univerzumban élünk, tehát túl sokat nem akarok vitatkozni, de néhány problémát azért csak felvetnék:

1. Az az utópia, hogy majd "nem a pénz fog uralkodni rajtunk" (vagy a föld, ingatlan, hadsereg, hatalom úgy általában) már ott megbukik, hogy viszont az otthon levésért, és saját gyerek nevelésért kérsz fizetést. Itt piciny ellentmondás lapul. Hát mégis kell a pénz, csak ne másnál legyen?

2. Ne termeljünk semmit, "van elég erőforrás a világon", csak osszuk szét igazságosabban. Aki gazdag, az adja oda annak, aki szegény, és ne termeljünk semmit tényleg, csak vigyázzunk a gyerekekre meg a környezetre. Ez már az őskorban se jött össze senkinek, és azóta se. Utoljára a szocializmus próbálkozott valami hasonlóval, de ott is a sok kapzsi ember inkább titokban melózott másodállásban, hogy aztán több földi hívságot tudjon a gyerekeire hagyni például.

3. 6,5 milliárd ember nem elég a Földnek? Olyan fontos, hogy gyorsítsuk a szaporodást? Vagy inkább az a lényeg, hogy az ázsiai emberek arányát szorítsuk vissza?

Te mennyit fizetnél a húgomnak mondjuk, hogy otthon nevelje a gyerekét? Lehet, hogy annyit ő is fizetne neked.

Vagy ha már ilyen rendesek vagyunk, fejletten szociálisan érzékenyek, nem azt kéne tennünk, hogy az afrikaiaknak - akik pont ezt csinálják, hogy szaporodnak és nézik a homokot, hogy még mindig nem terem - adjunk "erőforrást" a saját gyerekünk rovására is?

Először is tisztáznunk kéne, mi A Cél? Sok ember legyen, lehetőleg több, mint most? Sok európai legyen? Sok magyar legyen? Vagy csak simán, amit mindenki szeretne, hogy ha meghal, a saját génjei azért ott figyeljenek valami fiatalabb példányban, ha nem is pont olyanra sikerül, ahogy az ember megtervezi? Nekem soha nem jutna eszembe például tőled pénzt kérni azért, hogy a saját gyerekemet neveljem, mint ahogy nem is azért nevelnék gyereket, hogy a többiek "használják".

A társadalom nem valami természetfeletti lény, hanem te meg én meg egy rakás igazi, élő ember. Nem egy nagy zsák pénz valahol, amit valaki nem hajlandó ideadni, mert gonosz.

De ha ez nincs meg, akkor most nem fogod elhinni nekem sem. Nagy kár, hogy ebbe belementem, nem bírtam megállni, és most egy ilyen örök bigyóba keveredtem, de leállok tudatosan. 1 2 3 Most!

szabadnarancs 2009.07.17. 14:09:01

Azért örülök, hogy váltottunk pár gondolatot.
Ne bosszankodj, ha úgy tűnik, hogy nagyon nem értünk egyet, ilyen rövid írásokban nem feltétlenül értjük meg egyáltalán, amit a másik mond. Én legalább is ezzel magyarázom a kisiklott beszélgetést.
Üdv és 1 2 3

ardywal · http://ardywal.blog.hu/ 2009.09.15. 19:48:55

hmm érdekes hozzászólások születtek :) jó volt olvasni őket

elhalálozott az eredeti emailcímem, ezért nem kaptam meg az értesítőket erről

Én úgy gondolom, a pénz eszköz, se nem több se nem kevesebb. Aki fél a pénztől, mert az őt leigázó hatalmat látja benne, az olyan mint aki fél a villanykapcsolótól, vagy az autótól. Ezek is veszéleyesk tudnak lenn, a félelem nem is alaptalan.

Rövidre zárni a kört, amit az állam a saját beékelésével létrehozott, úgy lehetne ha a gyereket nevelő nők törvényben szabályozott, előírt pénzt kapnak a gyerek apjától, vagy attól, aki ezt az apaságot átvállalja. Az apasággal pedig egyéb jogoknak kéne együtt járnia, pl jogot szerezni a gyerek majdani eltartóképességére.

A másik ami nagyon tetszene, és a jelenlegi helyzethez sokkal közelebb is áll, hogy a családot mint olyat automatikusan egy társas vállalkozásnak tekintjük, mintha egy bt lenne. Ezen társas vállalkozás egyik célja a gyerekek felnevelése + idősek eltartása, ebből fakadóan az ilyen célra kiadott pénzt leírhatják az adóalapból. A családok tehát csak azután a pénz után adóznának, ami megmarad a gyereknevelés és a saját idős hozzátartozóik nevelése után. Az állam ki van kötve a körből, hatalmat nem gyakorolhat az egyén felett.
süti beállítások módosítása